توانایی نوشتن یک پروپوزال خوب بسیار مهم و حیاتی میباشد، در طول زندگی شما به دانش نوشتن یک پروپوزال خوب نیازخواهید داشت. توانایی نوشتن پروپوزالی قانع کننده و قوی کلید موفقیت شما در کسب و کار های مختلف است پس با چجوری همراه باشید تا با نوشتن پروپوزال آشنا شوید.
۱-مشکل و راه حل را تعریف کنید
در پروپوزال ها معمولا یک مشکلی وجود دارد که شما مطرح می کنید و سعی میکنید که با طرح های خود آنرا حل کنید ولی باید به این نکته توجه داشته باشید که طرح و ایده شما برای حل مشکل باید جوری باشد که نظر سر سخت ترین مخاطب ها هم به طرح شما جلب کند
۲-مخاطب خود را بشناسید
قبل از نوشتن یک پروپوزال شما باید مخاطب خود را بشناسید، شما باید بدانید که در زمینه ای که میخواهید مطرح کنید چقدر آنها اطلاعات دارند و چه چیز هایی ممکن است بدانند و با توجه به این نکات نوشتن خود را آغاز کنید.
نکته ۱: لازم است قبل از نوشتن پروپوزال سوالاتی را برای خود مطرح کنید از قبیل: چه اطلاعاتی را میخواهید به مخاطب منتقل کنید، چه چیزی مخاطب شما دوست دارد بشنود؟، چگونه میشود به صورت راحت با آنها ارتباط برقرار کرد؟
۳-نوت برداری کنید
لازم است که قبل از نوشتن نسخه نهایی پروپوزال تمام نکات مربوط به آن را بنویسید، این نوشته ها نسخه نهایی نیستند اما به شما کمک میکنند که نکته ای را در هنگام نوشتن پروپوزال از دست ندهید، به این منظور لازم است که مشکل، راه حل ، دلایلی که راه حل شما را بهترین میکند، نتیجه گیری خود را از قبل یکبار بنویسید. در صورت نیاز همچنین باید آنالیز بودجه و جزئیات برنامه ریزی نیز در پروپوزال شما قرار داده شود.
۴- با مقدمه ای خوب شروع کنید
هدف شما این است که مخاطب شما از نقطه آغازین محو و متمرکز پروپوزال شما باشد برای رسیدن به این هدف باید مقدمه ی جذاب و جالب داشته باشید. مطمئن شوید که پروپوزال شما تا جای ممکن با هدف و مفید میباشد، برای متمرکز کردن مخاطب سعی کنید ابتدا از کمی اطلاعات پیش زمینه ای استفاده کنید.
نکته ۱: اگر حقیقتی تلخ وجود دارد که شما را بسیار ترغیب به حل آن کرده است، بهتر است که مقدمه خود را با آن آغاز کنید. هرچه که هست به شما پیشنهاد میکنیم که از آغاز مقدمه با نظر و عقیده بپرهیزید.
۵- مشکل را مطرح کنید
بعد از مقدمه شما به بدنه ی پروپوزال میرسید در این قسمت شما باید مشکل را به طور کامل برای مخاطب های خود مطرح و بیان کنید و اگر آنها اطلاعاتی درباره آن ندارند اطلاعات لازم را به آنها بدهید.
نکته ۱: تاکید کنید که چرا باید این مشکل حل شود و اگر این مشکل به حال خود رها شود چه تاثیری در زندگی مخاطبان شما دارد و چه شرایطی باعث به وجود آمدن این مشکل شده اند. سعی کنید که همراه با نتایج تحقیق ها و واقعیت ها به همه ی این سوال ها جواب بدهید
۶- راه حل را پیشنهاد کنید
مسلما این قسمت مهم ترین قسمت پروپوزال شما میباشد که همان قسمت پیشنهاد راه حل میباشد. برای اینکه بدانید که دارای راه حل قانع کننده و خوبی هستید باید به نکات مطرح شده در زیر دقت کنید.
نکته ۱: راه حل خود را در مقیاس بزرگتر در نظر بگیرید. به عنوان مثال” دانش بیشتر در زمینه رفتار ماهی های تن، به ما اجازه میدهد که استراتژی های مدیریتی جامع تری را ارئه دهیم و اطمینان به داشتن کنسرو ماهی تن برای نسل های آینده را بدهیم”.
نکته ۲: هنگامی که مخاطب شما، پروپوزال را میخواند و تمام میکند باید به حالت اطمینان برسد که این راه حل میتواند این مشکل را حل کند به این معنی که تماما چیزهایی که در این قسمت مینویسید باید در رابطه با حل مشکل باشد.
نکته ۳: هیچوقت فرض نکنید که مخاطب های شما سمت شما را میگیرند بلکه شما باید آنها را قانع کنید که اینکار را بکنند؛ سعی کنید که از نگاه مخاطب خود به پروپوزال خود بنگرید.
نکته ۴: شما باید به صورت گسترده بر روی پروپوزال خود تحقیق کنید، هرچه بیشتر بتوانید آمار و ارقام و حقیقت های موجود را بیان کنید بهتر است، سعی کنید که از نظرات خود و تحقیق های بی ارزش در پروپوزال استفاده نکنید.
نکته ۵: اگر راه حل شما امکان پذیر نیست، اصلا آن را مطرح نکنید. پیشنهاد ما این است که از قبل راه حل خود را تست بکنید و در صورت وجود مشکل آن را حل کنید.
نکته ۶: راه حل شما باید از نظر مالی قابل انجام باشد در غیر این صورت قابل قبول نمیباشد، زیرا اگر میخواهید راه حلی را به کسی یا شرکتی ارائه دهید باید به بودجه آنها هم دقت کنید، در صورتی که راه حل شما از لحاظ مالی امکان پذیر هست سعی کنید که به مخاطب خود دلیل اینکه راه حل شما ارزش وقت و پول را دارد بیان کنید.
نکته ۷: برای راه حل خود یه برنامه زمانی طراحی کنید. به طوری که بتواند به این سوالات پاسخ دهد که چه موقع این پروژه شروع میشود؟ با چه سرعتی پیشرفت میکند؟ چگونه هر مرحله پیش زمینه مرحله ی دیگه میباشد؟ میتوانند برخی چیز ها همزمان انجام شوند؟ در این قسمت تا جایی که میتوانید ریز بین باشید و سعی کنید که به مخاطب خود حس اطمینان عملی شدن راه حل را بقبولانید.
در ادامه بخوانید: چاپ کتاب تک جلدی
۷-جمع بندی کنید
قسمت نتیجه گیری و جمع بندی هم به مقدمه شبیه میباشد و در این قسمت سعی کنید از مخاطبان خود به خاطر وقت و توجه آنها کمال تشکر را بکنید.
نکته ۱: اگر ضمیمه هم دارید که میخواهید به پروپوزال خود استفاده کنید، میتوانید در آخر اضافه کنید. اما اگر زیادی پروپوزال شما بزرگ باشد ممکن است اثر منفی داشته باشد و در آخر اگر شک در اینکار دارید میتوانید اصلا ضمیمه را وارد نکنید.
۸- ویرایش کنید
سعی کنید که در ریز بین ترین حالت ممکن پروپوزال خود را از هر نظر ویرایش کنید در این قسمت همچنین میتوانید از دیگران هم بخواهید تا پروپوزال شما را بخوانند و مشکلات آن را بیان کنند. سعی کنید که پروپوزالی بی نقص داشته باشید.
نکته ۱: سعی کنید که متن شما خالی از هرگونه ایراد املائی و دستور زبان باشد، زیرا وجود این جور غلط ها باعث میشود که ارزش کار شما پایین بیاید و فرض شود که روی پروپوزال وقت کافی گذاشته نشده است.
یک دیدگاه